Jump to content
Lactofeel logo

Lactofeel logo

Hüvelyfolyás
Mi történik odalent?

Ha kellemetlen viszketést, égő érzést, kellemetlen szagú folyást tapasztalsz odalent, te is gombás fertőzésre gyanakszol? Pedig a tünetek mögött más is állhat.

A hüvelyi folyás számtalan okból kialakulhat - mondja dr. Tisza Tímea bőr- és nemigyógyász, kozmetológus szakorvos. Fizikai irritációt és váladékozást okozhat például a szexuális együttlét, ha nem kielégítő a nedvesedés vagy túl hosszan tart az aktus. Kémiai irritációt vagy allergiás reakciót okozhatnak kozmetikumok, síkosítók, gumióvszerek, tamponok, intim betétek, de akár az illatosított vécépapír vagy az uszodavíz is.

Kórokozók a háttérben? Meglehetősen gyakran áll a tünetek hátterében a hüvelyi pH megváltozása, túlzottan lúgos vagy savas irányban való eltolódása. Ez antibiotikumkezelés során vagy savas hüvelyöblítő szerek indokolatlan és felesleges használata következtében alakulhat ki. A szakértő szerint a változó korral vagy a terhességgel együttjáró hormonális eltérések is előidézhetik, de felléphet fogamzásgátlók szedése vagy a teherbeesést elősegítő hormonkezelések kapcsán is. A hüvelyi folyást egyes esetekben kórokozók is előidézhetik. Ezek egy része szexuális érintkezés révén kerül be a női nemiszervekbe, ahol gyulladást okoznak.

Ilyenek például a gonorrhoea, a chlamydia fertőzés, a trichomoniasis. Más baktériumok, illetve a sarjadzógombák a hüvelyflóra elégtelen védőfunkciója miatt telepedhetnek meg, illetve szaporodhatnak el a hüvelyben.

Mit tegyünk? Ha fertőzésre gyanakszunk, a legfontosabb teendő, hogy keressük fel orvosunkat vagy a legközelebbi STD-centrumot, ahol a hüvelyváladékból készült kenetet mikroszkópos vizsgálatnak vetik alá. A kenetben jól láthatóak lesznek a gyulladás jelei, néhány esetben a kórokozó is, illetve ennek segítségével megállapítható az is, hogy a hüvelyflóra egészséges-e vagy kóros. Ezután következik a váladék laboratóriumi vizsgálata, ahol tenyésztéssel vagy más eljárásokkal igazolják a kórokozók jelenlétét, és megvizsgálják, mi a leghatékonyabb kezelés az adott kórokozó esetében. Ha a laboratórium segítségével azonosítottuk a kórokozót, annak célzott elpusztítására törekszünk - mondja dr. Tisza Tímea. - A kimutatott kórokozó függvényében antibiotikumokkal, gomba- vagy parazitaellenes szerekkel kezeljük a beteget. Ezzel párhuzamosan vagy ezt követően azonban gondot kell fordítani a hüvelyflóra helyreállítására is, ami vagy eleve károsodott volt, vagy meggyengülhetett a kezelés során. Számos esetben a hüvelyi folyást és a vele együtt járó kellemetlen tüneteket nem egy konkrét kórokozóval való fertőzés, hanem a hüvelyflóra egyensúlyának felborulása okozza. Ilyenkor a kezelés fő célja az egészséges hüvelyflóra helyreállítása, és az elért eredmény megtartása.

Válaszd a No.1. készítményt...
Keresd a Lactofeel-t a patikákban, vagy rendeld meg online!
Vásárlás

már 2.590 Ft -tól elérhető

Ezek a termékek is érdekelhetnek...

Lactofeel hüvelygél egy orvostechnikai eszköz - 0344; gyógyászati segédeszköz.
A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!