hüvelyfolyás hüvelyfertőzés lactofeel
Elérhető
az alábbi
patikákban

Sajtószoba

Exeltis Magyarország sajtóhírei az intim egészséggel, higiéniával, a bakteriális vaginózissal és a Lactofeel termékkel kapcsolatban

A cikkeket és azok illusztrálásához a lenti képanyagot jelen formájukban, bárki szabadon felhasználhatja, átveheti.
Szerkesztett verzió megjelentetése esetén kérjük a www.lactofeel.hu forrásként való megjelölését.

Letölthető képanyag

Hogyan készüljünk a vízparti nyaralásra? Pipáljuk ki a legfontosabbat a listánkon: az egészséget!

Itt a wellness hétvégék ideje és nemsokára elérkezik a vágyott és jól megérdemelt nyári szabadság is. Hogyan érdemes készülnünk a vízparton töltött napokra, hogy valóban önfeledt legyen a kikapcsolódás? Előzzük meg a kellemetlenségeket: vegyük végig listánkon, hogy mivel készítsük fel külsőnket és belsőnket a gondtalan, vízparti pihenésre!

A boltok kirakataiban már megjelentek a fürdőruhák, melyek látványa valljuk be, vegyes érzelmeket ébreszt bennünk, nőkben. Egyrészt a kellemes tavaszi meleg és a közelgő nyár, a kikapcsolódás ígéretével kecsegtet; másrészt nyakunkba akasztja a strandra való felkészülés terhét. Mi kell ahhoz, hogy a közeli aquaparkban, egy vidéki wellness hétvégén vagy egy homokos strandon komfortosan érezzük magunkat? Vegyük sorra, mi mindenből áll a hiánytalan strandszett!

Alakformálás

Már májustól kétségbeesetten keressük az alakformáló diétákat, léböjtkúrákat, méregtelenítési alternatívákat és hirtelen – ha kedvet nem is – nagy késztetést érzünk az aktív testmozgásra, mivel mindannyian a legjobb formánkban szeretnénk pihegni a hőségben. Szeptemberben, amikor majd újra elővesszük a mindent-takaró őszi holmikat, azért jusson eszünkbe, hogy mozogni mindig jó és egész évben érdemes, hiszen a rendszeres mozgás nagyban hozzájárul a jó közérzethez, ráadásul gyorsítja a vérkeringést és az anyagcserét is A légzésszám emelkedésével pedig megnövekszik az oxigénbevitelünk, ettől érezzük a kiadós edzés utáni kellemes felfrissülést.

Csinos fürdőruha

A tavaszi hónapok a tökéletes fürdőruha keresésével telnek: egyrészes vagy bikini, virágos vagy csíkos, egyszínű, netán csillogós? Itt a pánt, ott a pánt, esetleg nincs pánt... Az idei nyár nagy slágerei a szokatlan szabású, nőies, egyrészes darabok mellett a színes állatminták, a citrom és narancsszínek lesznek. Az elsődleges szempont, hogy olyan darabot válasszunk, amiben jól érezzük magunkat!

A legfontosabbakat elnyelő strandtáska és egyéb kiegészítők.

Meg kell találnunk a méretében és színében is tökéletes táskát. Érdemes egyszínűt választanunk, hogy a jövő évi fürdőruhánkhoz is passzoljon. Ne feledkezzünk meg a bőséges, napi 2-3 liter folyadék beviteléről sem: táskánkban mindig rejtőzzön egy palack ásványvíz. A nyári melegben különösen jól esik a lédús, vitaminokban gazdag gyümölcsök fogyasztása is.
Ügyeljünk rá, hogy a megvásárolt kiegészítők ne csak szépek, de hasznosak is legyenek! Kalapot, kendőt mindig viseljünk, hiszen a naptej csak a leégés ellen véd, a napszúrás ellen nem. Az idei szezonban a széles karimájú, sportos kalapok és a romantikus stílusú, horgolt kendők lehetnek a trendnek megfelelő társaink a nyaralás alatt. Ne elégedjünk meg azzal, ha megtaláljuk az arcformánkhoz és stílusunkhoz illő napszemüveget, keresgélés közben csakis a szemünk épségét megbízhatóan védő, UV-szűrős darabokat vegyük számításba!

Lenge ruha fagyizáshoz

Amikor a fürdőzés és vízparti olvasmányunk lapozgatása között ebédelni indulunk, öltsünk magunkra vállunkat takaró, jól szellőző nyári ruhát. A saját bőrtípusunknak megfelelő, magas faktorszámú napfényvédő természetesen elengedhetetlen a vízparton töltött idő alatt, de emellett a megfelelő ruhadarab is bőrünk védelmét szolgálhatja.

Indulhatunk is a strandra! Vagy lehet, hogy nem pipáltunk ki mindent a listánkon?

Bár a wellness fürdőkben, aquaparkokban ellenőrzik a fürdők vízminőségét, ez közel sem nyújt maximális biztonságot, a természetes vizekben pedig még ennyire sem bízhatunk. A fürdőruhák szoros, műszálas anyagai és a fürdés teremtette nedves közeg remek táptalajt biztosít a baktériumok és gombák számára. Figyeljünk oda a kellemetlenségek megelőzésre!
Ha tehetjük, a vízparton töltött idő alatt ne hagyjuk magunkon a vizes fürdőruhát, mindig készüljünk száraz cseredarabbal. A strandon ne az otthoni törölközőnket használjuk, a hajlatok szárazon tartására dobjunk be plusz egy nedvszívó, pamut törölközőt a táskánkba. A fenti praktikákon túl remek alternatíva lehet a LadeePharma tartósítószer- és hormonmentes készítménye, amely a vízparti pihenés kellemetlenségeinek: a nőket érintő, strandokon, wellness során "összeszedhető" fertőzések megelőzésére és az esetlegesen meglévő panaszok végleges kezelésére is megoldást jelent. Azoknak, akik fogékonyak a női fertőzésekre, érdemes már a fürdőzés előtt gondoskodniuk a megelőzésről. A Lactofeel hatékonysága két összetevőben rejlik; tejsavat tartalmaz, amely helyreállítja a hüvely normál pH-ját, és glikogént, amely tápanyagul szolgál a tejsavbaktériumok számára, így elősegítve a jótékony baktériumok megfelelő szaporodását. A normál pH és a tápanyagok segítségével a védelmező tejsav-baktériumok elszaporodnak, így a hüvely természetes egyensúlya és védekezőképessége helyreáll. A Lactofeel hüvelygél a terhesség ideje alatt is biztonságosan alkalmazható, így kismamák is nyugodtan használhatják.

Candida? Biztos vagy benne?

Minden évszaknak megvannak a tipikus betegségei, de vannak olyan egészségügyi problémák is, amik egész évben kísértenek. Sajnos ilyenek a gyakran kínos tünetekkel járó női fertőzések is, melyekkel a nők többségének szembe kell néznie. A hüvelyfertőzés, hüvelyfolyás a leggyakoribb panasz, amivel a hölgyek nőgyógyászhoz fordulnak, és amit a legtöbb esetben gombás fertőzésnek hisznek, holott a háttérben más is állhat.

A nők többsége azonnal gombás fertőzésre gyanakszik, ha viszketést, égő érzést, kellemetlen szagú folyást tapasztal, holott a gyakran kínos tünetek mögött más is állhat. A hüvelyi folyás számtalan okból kialakulhat – mondja dr. Tisza Tímea bőr- és nemigyógyász, kozmetológus szakorvos. Fizikai irritációt okozhat például a nem ideális feltételek mellett folytatott szexuális együttlét is. Kémiai irritációt vagy allergiás reakciót okozhatnak kozmetikumok, síkosítók, gumióvszerek, tamponok, intim betétek, de akár az illatosított vécépapír vagy az uszodavíz is. Gyakran áll a háttérben a hüvelyi pH megváltozása, túlzottan lúgos vagy savas irányba való eltolódása. Ez antibiotikum kezelés során vagy savas hüvelyöblítő szerek indokolatlan használata következtében alakulhat ki. A változó korral vagy a terhességgel együtt járó hormonális eltérések is előidézhetik, de felléphet fogamzásgátlók szedése, vagy a teherbeesést elősegítő hormonkezelések kapcsán is.

A hüvelyi folyást kórokozók is előidézhetik. Ezek egy része szexuális érintkezés révén kerül be a női nemiszervekbe, ahol gyulladást okoznak. Ilyenek az STD betegségek, például a gonorrhoea, a chlamydia fertőzés és a trichomoniasis. Más baktériumok, illetve a sarjadzógombák a hüvelyflóra elégtelen védőfunkciója miatt telepedhetnek meg illetve szaporodhatnak el a hüvelyben.

Ha fertőzésre gyanakszunk, a legfontosabb teendő, hogy felkeressük orvosunkat vagy a legközelebbi STD Centrumot, ahol a hüvelyváladékból készült kenetet mikroszkópos, majd laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá. A beazonosított kórokozó antibiotikumokkal, gomba vagy parazita ellenes szerekkel történő célzott elpusztításával párhuzamosan, vagy azt követően, gondot kell fordítani a hüvelyflóra helyreállítására is, ami vagy eleve károsodott lehet, vagy a kezelés során gyengülhet meg.

Számos esetben a hüvelyi folyást és a vele együtt járó kellemetlen tüneteket a hüvelyflóra egyensúlyának felborulása okozza. Ilyenkor a kezelés fő célja az egészséges hüvelyflóra helyreállítása, és az elért eredmény megtartása. Ebben felbecsülhetetlen segítséget jelentenek az egészséges hüvelyflórát helyreállító szerek – mondja dr. Tisza Tímea. A tejsavat tartalmazó prebiotikus hüvelygél hatékonyan semlegesíti a kellemetlen szagot, és állítja helyre a hüvely normál pH-ját.

Infografika - Minden, amit tudnod kell a BV-ről

A leggyakoribb panasz, amivel a hölgyek nőgyógyászhoz fordulnak a hüvelyfolyás. A nők többsége azonnal gombás fertőzésre gyanakszik a gyakran kínos tünetek esetén, pedig a háttérben nagyobb eséllyel állhat más probléma, ugyanis a közvélekedéssel ellentétben, nem a Candida fertőzés, hanem a bakteriális vaginózis (BV) a hüvely leggyakoribb betegsége.

Magyarországon a nők mintegy 20%-a, más becslések szerint minden nő élete folyamán minimum egyszer találkozik a BV tipikus tünetegyüttesével: rendellenes folyás, zavaró szag, kellemetlen (diszkomfort) érzés. A magas érintettségi ráta ellenére a női lakosság nagyon keveset tud a BV-ről, holott a hatékony, végleges gyógykezelés mellett a betegség megelőzésének módja, a kialakulását elősegítő környezeti tényezők köre is ismert.

Infografikánkon összegyűjtöttük mindazokat az alapvető információkat, amelyek birtokában minden nő felkészült lehet a fertőzéssel szemben, legyen bármelyik életszakaszban, akár akut fertőzés esetén, akár csak egy veszélytelennek tűnő wellness hétvége tervezése során.

10 nélkülözhetetlen útitárs nyaraláskor

Végre! A hónapokig tartó, már-már kilátástalannak tűnő tél véget ért, szinte azonnal a nyárba csöppenve, aki teheti, kimoccan a barlangjából, hogy süttesse magát a napon, feltöltődjön egy kis életerővel. Egy utazás persze nem egyszerűen abból áll, hogy bezárjuk a levelezésünket pénteken és már indulunk is, hanem gondos előkészületeket igényel, melyekkel biztosíthatjuk zavartalan pihenésünket és szervezetünk védelmét.

Aki gyerekkel készül hosszabb útra annak, egyfelől be kell pakolnia a fél ruhásszekrényt, mert a srácok biztosan tönkre tesznek egy-két cuccot a vakáció alatt, és persze magának is szorítania kell helyet, hogy legyen alkalomhoz illő ruha, ha fürdő, múzeum, kirándulás vagy esetleg egy romantikus vacsora is a program része. Másfelől nem feledkezhetünk meg arról, hogy szükségünk lehet valamilyen gyógyszerre. Igaz ugyan, hogy egy alapos úti patika összeállítása időt igényel és helyet a táskában, sőt lehet, hogy emiatt le kell mondani egy-két kiegészítőről, de cserébe olyan kellemetlenségeket előzhetünk meg, amelyek tönkretehetik az üdülés egészét.

Mit tegyünk feltétlenül az úti patikánkba?

1, Lázmérőt, láz- és fájdalomcsillapítót - célszerű olyat vinni, amit már kipróbáltunk és biztosan működik. Ne az utazáson kezdjünk el kísérletezni!
2, Valamilyen probiotikumot, mely az immunrendszer szempontjából jótékony baktériumokat tartalmaz, így erősíti a védekező képességet. Mindez persze nem jelent teljes védettséget.
3, Ha gyomrunk hajlamos érzékenyen reagálni, gondoskodjunk megfelelő készítményről. Enyhébb tünetek esetén a gyógyszerekre alternatívát jelenthet néhány gyümölcs is, mint például a banán és az alma, melyek magas pektin tartalmuk miatt megkötik a folyadékot a bélrendszerben.
4, Szúnyogriasztót, illetve csípés utáni, viszketéscsillapító gélt, mely allergiás reakció esetén is jól jön, és ha már allergia, ne feledkezzünk meg a kalcium pezsgőtablettáról sem.
5, B6 vitamint, melyet hatékonyan alkalmazhatunk a hányás csillapítására.
6, Ne feledkezzünk meg a bőr védelméről, gondoskodjunk napozó- és napozás utáni krémről, valamint égési sebek elsődleges ellátására szolgáló termékről.
7, Kisebb balesetek ellátásához szükséges sebfertőtlenítő, steril géz, sebkötöző és mindenképp tegyünk a csomagunkba vízhatlan sebtapaszt.
8, Gondoskodjunk előre a rendszeresen szedett gyógyszereinkről, mint például a fogamzásgátló tabletta, hiszen nem mindenhol kapható minden termék. Egy ilyen készítmény hiánya számos kellemetlenséget, feszültséget okozhat és beárnyékolhatja az üdülés élményét.

Ha ezeket bepakoljuk, már majdnem hiánytalan az úti patikánk, ugyanakkor, ha előre gondoskodunk, még egy-két dologról, újabb veszélyforrásokat iktathatunk ki.
9, Az egyik ilyen veszély a minden évben visszatérő mumus: a kullancs, ami állandó rizikót jelenthet az egész család számára. Éppen ezért érdemes időben felkészülni, mert biztonságot a védőoltás nyújthat.
10, A nők életét további kellemetlenségek keseríthetik meg. Néha egy utazás éppen "azokra a napokra" esik, ami lényegesen érzékenyebbé teszi szervezetüket. Azoknak, akik fogékonyak a női fertőzésekre, érdemes az utazás előtt gondoskodniuk a megelőzésről, de egy strandon töltött nap után is fontos figyelmet fordítani a lehetséges kellemetlenségekre. Minderre kiváló alternatíva a tejsav tartalmú prebiotikus hüvelygél.

Ha fenti tanácsok szerint járunk el és figyelmesen pakolunk az út előtt, akkor garantáltan remek időtöltésben lesz részünk, és a kellemetlenségeket magunk mögött hagyva csak a jó dolgokkal foglalkozhatunk!

Nem csak a szexuális kalandozások jelenthetnek veszélyt

Azt már kívülről fújjuk, hogy a gyakori partnerváltogatásnak, a szexuális kalandozásoknak komoly veszélyei vannak. Arról viszont egyáltalán nem, vagy csak keveset tudunk, hogy a nők számára a rendszeres szexuális élet még stabil párkapcsolatban is egészségügyi kockázattal járhat.

De pontosan milyen veszélyek leselkednek ránk, akár a hitvesi ágyban?

Az átlagosnál gyakoribb, azaz napi egyszeri vagy többszöri, óvszer nélküli szexuális együttlét, az ondó kémhatása révén, a hüvelyi védőflóra jelentős gyengülését okozhatja, amely bakteriális hüvelyfertőzést eredményezhet. A nem csak hüvelyi úton történő szexuális együttlét pedig a bakteriális vaginózis (BV) fokozott kockázatával jár. - mondja Dr. Ujházy András Ph.D, szülész-nőgyógyász, gyermeknőgyógyász szakorvos.

A jó hír az, hogy a BV, ami a közhiedelemmel ellentétben, a candida fertőzést is megelőzve, a leggyakoribb hüvelyfertőzés, kezelhető. Sőt, egy kis odafigyeléssel meg is előzhetjük a bajt, hiszen a természetes védelem minden nőben ott rejlik. Már serdülőkorban kialakul a hüvelyben az a tejsavas baktérium flóra, amely természetes védő szerepet tölt be a különböző szexuális úton terjedő kórokozókkal, ill. az ezeknél jóval gyakoribb, szexuális élettől függetlenül is előforduló hüvelyfertőzésekkel szemben. A feladat tehát csupán a hüvely, pontosabban a benne lévő baktérium flóra harmonikus, egyensúlyi állapotának megőrzése.

Tejsav és glikogén tartalmú prebiotikus hüvelygél kúrával fenntartható a maximális, természetes védelem. Az antibiotikum- és hormonmentes Lactofeel gél amellett, hogy a fenti jótékony hatóanyagok mindegyikét tartalmazza, innovatív csomagolásának köszönhetően komfortosan használható. Alapvetően szezonálisan egy-egy, pár napos, esténkénti kúra elegendő. Más a helyzet viszont az átlagosnál intenzívebb szexuális életet élő nők esetében.

Azoknak a hölgyeknek, akiknél átlagosnál gyakoribb, tehát legalább napi egyszeri a szexuális együttlét, hetente 2-3 alkalommal este végzett, fenntartó, megelőző tejsavas és glikogénes hüvelykezelés ajánlott. Amennyiben a tejsavas flóra mégsem lesz domináló a hüvelyváladékban és visszatérően kellemetlen illatú, bővebb folyás jelentkezik, egy hétig (minden este végzett) hüvelykezelés javasolt. Ha a panasz ennek ellenére visszatér, nőgyógyászati szakorvosi vizsgálat, kenetvizsgálat, majd célzott kezelés ajánlott. – javasolja a szakorvos.

Nem csak a húszéveseké a BV

A bakteriális vaginózis (BV) a leggyakoribb hüvelyfertőzés, de előfordulási esélye eltérő a különböző életszakaszokban. A tartós panaszmentesség záloga azonban már serdülőkortól kezdve ugyanaz: a hüvely természetes baktérium flórájának megőrzése, ill. helyreállítása.

Az első menzesz előtt nem találkozhatunk a BV-vel, azonban a serdülőkorban már ez az egyik leggyakoribb oka a rendellenes folyásnak. Ebben az időszakban és a fiatal felnőtt nők körében nem minden esetben jellemző a monogám partnerkapcsolat. Ezért a szexuális úton terjedő betegségek gyakorisága is ilyenkor a legmagasabb.

A felnőtt nők körében hormonális rendellenességek esetén is gyakran előfordul a BV. A fertőzésekre hajlamosabbak azok, akiknél hiányzik, vagy gyenge a hüvely, védelmi funkciót ellátó, normál lactobacillus flórája.

A változó korban, a menstruációs ciklus megszűnésével, a lactobacillus flóra alacsonyabb csíraszámban található, később pedig teljesen megszűnik. Ezt követően már nem alakulhat ki a BV. Más panaszokat azonban ebben az életszakaszban is tapasztalhatunk, mivel az ösztrogén hiány a hüvelynyálkahártya sorvadását eredményezi. Ez a hölgyek egy részénél hüvelyfertőzésre emlékeztető, kellemetlen tüneteket okozhat.

A nőgyógyászati fertőzések megelőzésének és sikeres kezelésének záloga már serdülőkortól kezdve a lactobacillus flóra megőrzése és helyreállítása. „Azon hölgyek esetén, akiknél visszatérően diszkomfort érzést, hüvelyszárazságot okoz a normál lactobacillus flóra visszaszorulása, a menstruáció lezajlása után, 2-3 napon keresztül végzett, megelőző, tejsavas és glikogént tartalmazó hüvelykezelés ajánlott, mely fenntartó adagban, heti egyszer folytatható.” – tanácsolja Dr. Ujházy András, szülész-nőgyógyász szakorvos.

Ebben segíthet a tartósítószer- és hormonmentes Lactofeel. Tejsavat tartalmaz, mely helyreállítja a hüvely normál pH-ját, és glikogént, amely tápanyagul szolgál a tejsavbaktériumok számára, így elősegítve a jótékony baktériumok megfelelő szaporodását.

Ha intim egészség, akkor a tejsav a legjobb barátunk

Ahogy az immunrendszer egésze, úgy szervezetünk egyes területei, pontosabban azok védekező tulajdonságai külön-külön is erősíthetőek, hogy megvédjenek bennünket a betegségektől. Nincs ez másként az intim területek esetében sem.

A hüvely védelmét a speciális baktériumflóra biztosítja, amelyet döntően a jótékony hatású tejsav baktériumok, az ún. lactobacillusok alkotnak. Az általuk termelt tejsav felel a hüvely normál, alacsony pH-értékéért (pH 3,8-4,5). Ez a savas közeg akadályozza meg a kórokozó baktériumok elszaporodását.

Ez a kis jól szervezett baktérium hadsereg a különböző életszakaszokban, a fennálló kockázati tényezők (pl. szexuális aktivitás, menstruációs ciklus) jelentőségével arányosan, eltérő mértékű. A serdülőkor előtt még nem alakul ki, az első menstruációs vérzés előtt egy évvel azonban a lactobacillusok elszaporodnak, a hüvelyi pH a felnőttkorra jellemző savas irányba tolódik. Az érett nők számára ez a kamaszkorban kialakuló tejsavas hüvelyflóra a legfontosabb védelem a különböző bakteriális, gombás és vírusok okozta fertőzések ellen. Beleértve a leggyakoribb hüvelyfertőzést, a bakteriális vaginózist is.

A hüvelyflórát az életkor mellett számos más tényező befolyásolhatja, például a ciklus, a terhesség, a fokozott szexuális aktivitás, a méhen belüli fogamzásgátló eszközök, az illatosított intim higiéniás szerek használata, sőt akár a legkörültekintőbb antibiotikum kúra is.

A nőgyógyászati fertőzések megelőzésének és sikeres kezelésének kulcsa már serdülőkortól kezdve a lactobacillus flóra megőrzése és helyreállítása. „Tejsavas és glikogénes hüvelykezeléssel elősegíthető a tartós védelmet biztosító baktériumflóra elszaporodása. Azon hölgyek esetében, akiknél visszatérő diszkomfort érzést okoz a normál lactobacillus flóra visszaszorulása a hüvelyben, a menstruáció lezajlása után, 2-3 napos megelőző kezelés ajánlott, mely fenntartó adagban, heti egyszer, esténként folytatható.” - tanácsolja Dr. Ujházy András szülész-nőgyógyász.

A kezelés megfelelő eszköze lehet a Lactofeel gél, hiszen tejsavat és glikogént is tartalmaz, ráadásul antibiotikum mentes alternatívát jelent.

Amire okvetlenül oda kell figyelned a menzesz alatt

Érzékenység, ingerültség, fáradtság, görcs és fájdalom. A havi vérzést nem a velejáró kellemes tünetek kapcsán szoktuk emlegetni. A ciklusnak ráadásul kevésbé, vagy egyáltalán nem észlelhető hatásai is vannak, például a hüvelyi pH-ra nézve.

Már serdülőkorban kialakul a hüvelyben a normál, tejsavas baktériumflóra, amely védő szerepet tölt be a nemi betegségek, illetve az ezeknél gyakoribb, szexuális élettől függetlenül is kialakuló hüvelyfertőzésekkel szemben.

A ciklus vége felé azonban csökken a védő flóra hatékonysága. Ezt a természetes ingadozását sajnos tovább erősítik bizonyos életmódbeli, szexualitásbeli tényezők. Dr. Ujházy András szülész-nőgyógyász szakorvost kérdeztük.

Mely szokások növelik a hüvelyfertőzések, pl. a leggyakrabban előforduló bakteriális vaginózis kockázatát?

A menstruáció alatti higiéné része kell legyen a kényelmesnek tartott tampon éjszakai használatának mellőzése. Az egész éjszaka a hüvelybe zárt tampon baktérium táptalajként működik, így bakteriális egyensúlyzavarhoz, bakteriális vaginózishoz vezethet. Ennek tünetei leggyakrabban a menstruáció után jelentkeznek.
A menstruáció alatti szexuális együttlét az ondó - hüvelyhez képest - lúgos kémhatása miatt tovább csökkenti a lactobacillusok számát, tovább növelve a hüvelyfertőzés esélyét.

Hogyan előzhetjük meg a bajt a fenti kockázati tényezők esetén?

Nem javasolt a tampon éjszaka történő használata. Amennyiben a menstruáció gyenge napjain történne szexuális együttlét (természetesen ez ilyenkor sem javasolt), megelőzésképpen az adott napon végzett tejsavas-glikogénes hüvelykezeléssel védhető a hüvelyflóra.
Mivel nem csak a ciklus gyengítheti a hüvely ellenálló képességét, hanem az intim higiéniás szerek használata, az immunrendszer gyengesége, egy antibiotikum kúra vagy akár egy wellness hétvége is, a megelőzés javasolt. A tejsavat és glikogént is tartalmazó Lactofeel gél antibiotikum és hormonmentes megoldást kínál valamennyi korosztály számára.

Milyen következménye lehet, ha nem kezeljük a BV-t?

A különböző hüvelyfertőzések kínos és kellemetlen tünetei közismertek. Ha más nem is, annyi a javukra írható, hogy garantáltan megkongatják a vészharangot, és jelzik: valami baj van. A leggyakoribb hüvelyfertőzés, a bakteriális vaginózis (BV) is jellegzetes tünetekkel jár, ám némely esetekben tünetmentes is lehet. Ilyenkor nehéz felismerni és megfelelő időben orvoshoz fordulni. A kezelés mellőzése pedig kockázatos és veszélyes szövődmények kialakulásához vezethet.

A témával kapcsolatos kérdéseinkre Dr. Ujházy András szülész-nőgyógyász szakorvos válaszolt.

Mi történik, ha nem ismerjük fel időben a bakteriális vaginózist?

Ha a betegséget tünetek hiányában nem ismerjük fel, a fertőzés hónapokig, sőt akár évekig fennállhat. Ilyenkor a megváltozott hüvelyváladék (fehér, krémszerű) megszokottá válik és emiatt az érintettek gyakran nem tartják kórosnak. Ha a tartósan fennálló bakteriális vaginózis során a fertőzést okozó baktériumok a méh üregébe, majd a petevezetékekbe is feljutnak, annak következtében akár kismedencei gyulladás is kialakulhat, visszafordíthatatlan petevezeték károsodást, elzáródást okozhat. Ezek következtében fokozottá válik a méhen kívüli terhesség, valamint a meddőség kialakulásának kockázata, krónikus kismedencei fájdalom alakulhat ki, illetve extrém esetben akár kóros cytologiai elváltozáshoz is vezethet.

Mit tehetünk, hogy elkerüljük?

A legfontosabb a megelőzés és a rendszeres orvosi szűrővizsgálat. A bakteriális vaginózis diagnosztizálása akár panaszmentesség, akár hüvelyfertőzést gyanúja esetén nőgyógyászati vizsgálattal és mikroszkópos kenetvizsgálattal könnyedén elvégezhető. A tartós panaszmentesség záloga a lactobacillus flóra megőrzése és helyreállítása. Ez a tejsavas hüvelyflóra a legfontosabb védekező tényező a különböző bakteriális, gombás és vírusok okozta fertőzések ellen.
A BV kezelésének és megelőzésének antibiotikum mentes eszköze lehet a Lactofeel hüvelygél. Tejsavat és glikogént is tartalmaz, így hatékonyan segíti elő a jótékony baktériumok megfelelő szaporodását és a hüvely egészséges pH értékének elérését, megtartását.

Tudod mi áll leggyakrabban a hüvelyfolyás, hüvelyfertőzések mögött…?

Mi történik odalent?

Ha kellemetlen viszketést, égő érzést, kellemetlen szagú folyást tapasztalsz odalent, te is gombás fertőzésre gyanakszol? Pedig a tünetek mögött más is állhat. Tudj meg többet..!

Antibiotikum kezelés: nem csak a bélflóra sínyli meg

jo tudni lactofeel antibiotikum

A hüvelyt is regenerálni kell!

Azt már sokan tudják, hogy antibiotikum, mellé probiotikum kell. A legkörültekintőbb kezelés is felboríthatja a bélflórát, de azt már csak kevesen tudjuk, hogy a hüvely flóráját hasonlóképpen befolyásolja az antibiotikum kezelés. A klinikailag tesztelt Lactofeel természetes segítséget nyújt a női egészség megőrzésében, mivel hatékonyan képes helyreállítani a hüvely normál pH-ját és a hüvelyflórát.

Az antibiotikumok megjelenésének köszönhetően számos betegség vált könnyen kezelhetővé, azonban, számos mellékhatásuk okozhat kellemetlenséget. A leggyakoribb nem kívánt tünetek abból adódnak, hogy a kórokozó baktériumok elpusztítása mellett, a szervezet számára hasznos, a bél-, és a hüvelyflóra egészséges egyensúlyát fenntartó baktériumokat is károsítják. A mindennapok során számos információt kapunk arról, mit tehetünk a bélflóra megóvásának, és visszaállításának érdekében, de hasonlóan fontos gondoskodni a női egészséget érzékenyen érintő hüvelyflóra egyensúlyáról is.

A bélflóra több száz fajta baktérium közössége, amely kiegyensúlyozott működése esetén sikerrel veszi fel a harcot a szervezetbe betolakodó kártékony baktériumokkal, vírusokkal szemben.
A hüvelyflóra is hasonlóképpen működik. A hüvelyben különböző típusú baktériumok élnek; normál körülmények között a tejsavbaktériumok az ún. lactobacillusok vannak jelen a legnagyobb számban. A tejsavbaktériumok tejsavat termelnek, amely a hüvely normál, alacsony pH-értékének (pH 3,8-4,5) fenntartásáért felel. Többek között ez a savas közeg akadályozza meg a kórokozó baktériumok elszaporodását. Ha a tejsavbaktériumok száma lecsökken, és a pH-szint megemelkedik (lúgos irányba tolódik), ilyenkor megbomlik a hüvely baktérium-egyensúlya, és elszaporodnak a szervezet immunológiai védekező mechanizmusát károsító baktériumok. Az így kialakult állapot orvosi neve a bakteriális vaginózis, mely a leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés. A hüvelyflóra mérsékelt aktivitása kiszolgáltatottá teszi a nőket a külvilágból érkező fenyegetésekkel szemben. A hüvely fertőzések elleni lecsökkent védelme megnöveli a szexuális úton terjedő fertőzések kockázatát is.

Ma már minden nő számára elérhető egy olyan tartósítószer és hormonmentes megoldás, mely során az egészségüket érintő kompromisszumokat sem szükséges vállalniuk. 2011 áprilisától már Magyarországon is kapható a klinikailag is tesztelt kettős hatású Lactofeel hüvelygél, amely képes helyreállítani a hüvely normál pH-ját és a hüvelyflórát. A patikákban és online webáruházakban is kapható készítmény természetes összetevői miatt a várandósság és szoptatás teljes ideje alatt is biztonsággal alkalmazható1. A Lactofeel hatékonysága két összetevőben rejlik; tejsavat tartalmaz, amely helyreállítja a hüvely normál pH-ját, és glikogént, amely tápanyagul szolgál a tejsavbaktériumok számára, így elősegítve a jótékony baktériumok megfelelő szaporodását. A normál pH és a tápanyagok segítségével a védelmező tejsav-baktériumok elszaporodnak, így a hüvely természetes egyensúlya helyreáll.

Fontos tehát, hogy antibiotikum-kezelésen csak indokolt esetben essünk át, és minden kúra után gondoskodjunk nem csak a bél, hanem a hüvely flórájának helyreállításáról is. A Lactofeel egy ilyen természetes alternatívát biztosít a női egészség megőrzéséhez, illetve visszaállításához.

1 Elisabet Holst et al. Treatment of Bacterial Vaginosis in Pregnancy with Lactate gel. Scand J Infect Dis 1990; 22: 625-626

2011.11.

Hogyan készüljünk a vízparti nyaralásra?

jo tudni lactofeel hüvelyfertőzés

Pipáljuk ki a legfontosabbat a listánkon: az egészséget!

Itt a wellness hétvégék ideje és nemsokára elérkezik a vágyott és jól megérdemelt nyári szabadság is. Hogyan érdemes készülnünk a vízparton töltött napokra, hogy valóban önfeledt legyen a kikapcsolódás? Előzzük meg a kellemetlenségeket: vegyük végig listánkon, hogy mivel készítsük fel külsőnket és belsőnket a gondtalan, vízparti pihenésre!

A boltok kirakataiban már megjelentek a fürdőruhák, melyek látványa valljuk be, vegyes érzelmeket ébreszt bennünk, nőkben. Egyrészt a kellemes tavaszi meleg és a közelgő nyár, a kikapcsolódás ígéretével kecsegtet; másrészt nyakunkba akasztja a strandra való felkészülés terhét. Mi kell ahhoz, hogy a közeli aquaparkban, egy vidéki wellness hétvégén vagy egy homokos strandon komfortosan érezzük magunkat? Vegyük sorra, mi mindenből áll a hiánytalan strandszett!Alakformálás

Már májustól kétségbeesetten keressük az alakformáló diétákat, léböjtkúrákat, méregtelenítési alternatívákat és hirtelen – ha kedvet nem is – nagy késztetést érzünk az aktív testmozgásra, mivel mindannyian a legjobb formánkban szeretnénk pihegni a hőségben. Szeptemberben, amikor majd újra elővesszük a mindent-takaró őszi holmikat, azért jusson eszünkbe, hogy mozogni mindig jó és egész évben érdemes, hiszen a rendszeres mozgás nagyban hozzájárul a jó közérzethez, ráadásul gyorsítja a vérkeringést és az anyagcserét is A légzésszám emelkedésével pedig megnövekszik az oxigénbevitelünk, ettől érezzük a kiadós edzés utáni kellemes felfrissülést.

Csinos fürdőruha

A tavaszi hónapok a tökéletes fürdőruha keresésével telnek: egyrészes vagy bikini, virágos vagy csíkos, egyszínű, netán csillogós? Itt a pánt, ott a pánt, esetleg nincs pánt... Az idei nyár nagy slágerei a szokatlan szabású, nőies, egyrészes darabok mellett a színes állatminták, a citrom és narancsszínek lesznek. Az elsődleges szempont, hogy olyan darabot válasszunk, amiben jól érezzük magunkat!

A legfontosabbakat elnyelő strandtáska és egyéb kiegészítők.

Meg kell találnunk a méretében és színében is tökéletes táskát. Érdemes egyszínűt választanunk, hogy a jövő évi fürdőruhánkhoz is passzoljon. Ne feledkezzünk meg a bőséges, napi 2-3 liter folyadék beviteléről sem: táskánkban mindig rejtőzzön egy palack ásványvíz. A nyári melegben különösen jól esik a lédús, vitaminokban gazdag gyümölcsök fogyasztása is.
Ügyeljünk rá, hogy a megvásárolt kiegészítők ne csak szépek, de hasznosak is legyenek! Kalapot, kendőt mindig viseljünk, hiszen a naptej csak a leégés ellen véd, a napszúrás ellen nem. Az idei szezonban a széles karimájú, sportos kalapok és a romantikus stílusú, horgolt kendők lehetnek a trendnek megfelelő társaink a nyaralás alatt. Ne elégedjünk meg azzal, ha megtaláljuk az arcformánkhoz és stílusunkhoz illő napszemüveget, keresgélés közben csakis a szemünk épségét megbízhatóan védő, UV-szűrős darabokat vegyük számításba!

Lenge ruha fagyizáshoz

Amikor a fürdőzés és vízparti olvasmányunk lapozgatása között ebédelni indulunk, öltsünk magunkra vállunkat takaró, jól szellőző nyári ruhát. A saját bőrtípusunknak megfelelő, magas faktorszámú napfényvédő természetesen elengedhetetlen a vízparton töltött idő alatt, de emellett a megfelelő ruhadarab is bőrünk védelmét szolgálhatja.

Indulhatunk is a strandra! Vagy lehet, hogy nem pipáltunk ki mindent a listánkon?

Bár a wellness fürdőkben, aquaparkokban ellenőrzik a fürdők vízminőségét, ez közel sem nyújt maximális biztonságot, a természetes vizekben pedig még ennyire sem bízhatunk. A fürdőruhák szoros, műszálas anyagai és a fürdés teremtette nedves közeg remek táptalajt biztosít a baktériumok és gombák számára. Figyeljünk oda a kellemetlenségek megelőzésre!
Ha tehetjük, a vízparton töltött idő alatt ne hagyjuk magunkon a vizes fürdőruhát, mindig készüljünk száraz cseredarabbal. A strandon ne az otthoni törölközőnket használjuk, a hajlatok szárazon tartására dobjunk be plusz egy nedvszívó, pamut törölközőt a táskánkba. A fenti praktikákon túl remek alternatíva lehet a LadeePharma tartósítószer- és hormonmentes készítménye, amely a vízparti pihenés kellemetlenségeinek: a nőket érintő, strandokon, wellness során "összeszedhető" fertőzések megelőzésére és az esetlegesen meglévő panaszok végleges kezelésére is megoldást jelent. Azoknak, akik fogékonyak a női fertőzésekre, érdemes már a fürdőzés előtt gondoskodniuk a megelőzésről. A Lactofeel hatékonysága két összetevőben rejlik; tejsavat tartalmaz, amely helyreállítja a hüvely normál pH-ját, és glikogént, amely tápanyagul szolgál a tejsavbaktériumok számára, így elősegítve a jótékony baktériumok megfelelő szaporodását. A normál pH és a tápanyagok segítségével a védelmező tejsav-baktériumok elszaporodnak, így a hüvely természetes egyensúlya és védekezőképessége helyreáll. A Lactofeel hüvelygél a terhesség ideje alatt is biztonságosan alkalmazható, így kismamák is nyugodtan használhatják.

2012.06.

Úti patika - mit vigyünk magunkkal a nyaralásra?

lactofeel hüvelygél hüvelyfertőzés jo tudni

Egy utazás gondos előkészületeket igényel, és amellett, hogy a fél ruhásszekrényt megpróbáljuk elcsomagolni, nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy szükségünk lehet valamilyen gyógyszerre. Igaz, egy alapos úti patika összeállítása időt igényel és helyet a táskában, de cserébe olyan kellemetlenségeket előzhetünk meg vele, amelyek tönkretehetik az egész üdülést.

Az első és legfontosabb, hogy a kimondottan utazás specifikus termékek mellett ne felejtsünk el gondoskodni a rendszeresen szedett gyógyszereinkről sem, mint például a fogamzásgátló tablettánk, hiszen nem mindenhol kapható minden termék.
Feltétlenül tegyünk az úti patikánkba lázmérőt, láz- és fájdalomcsillapítót, kisebb balesetek ellátásához sebfertőtlenítőt, steril gézt, sebkötözőt és vízhatlan sebtapaszt! Vigyünk magunkkal szúnyogriasztót, viszketéscsillapító gélt, mely allergiás reakció esetén is jól jön, és ha már allergia, ne feledkezzünk meg a kalciumról sem! A napozó- és napozás utáni krém mellett nem árt, ha gondoskodunk égési sebek elsődleges ellátására szolgáló termékről is. Ajánlatos az immunrendszer védekező képességét fokozó probiotikummal, a hányás csillapítására alkalmazható B6 vitaminnal, érzékeny gyomor esetén további, a kellemetlen tünetek enyhítésére alkalmas készítményekkel is felkészülni.
A nők életét további kellemetlenségek keseríthetik meg. Néha egy utazás éppen "azokra a napokra" esik, ami érzékenyebbé teszi szervezetüket. Azoknak, akik fogékonyak a női fertőzésekre, egy vízparti nyaralás vagy egy strandon töltött nap alkalmával kiemelten fontos figyelmet fordítaniuk a lehetséges kellemetlenségekre. A nedves fürdőruháról, testfelszínről bevándorló kórokozókkal szemben a női intim területnek a hüvely egészséges nyálkahártyája biztosít megfelelő védelmet. Ha ennek mikroflórája sérült, a nők kiszolgáltatottá vállnak a külvilágból, így a strandról, fürdőkből érkező fertőzésekkel szemben, melyek hatására könnyen kialakulhat a leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés, a BV. Éppen ezért érdemes már a fürdőzés előtt a megelőzésről gondoskodni.
Minderre kiváló alternatíva a tartósítószer- és hormonmentes Lactofeel hüvelygél, melynek hatékonysága két összetevőben rejlik: tejsavat tartalmaz, amely helyreállítja a hüvely normál pH-ját, és glikogént, amely tápanyagul szolgál a tejsavbaktériumok számára, így elősegítve a jótékony baktériumok megfelelő szaporodását. Összetevőinek hatására alkalmas a fertőzések megelőzésére és az esetlegesen meglévő panaszok végleges kezelésére is megoldást jelenthet. A készítmény a terhesség és szoptatás teljes ideje alatt is biztonságosan alkalmazható, így a várandósok és a kismamák is nyugodtan használhatják.
Ha fenti tanácsok szerint járunk el és figyelmesen pakolunk az út előtt, akkor garantáltan remek időtöltésben lesz részünk, és a kellemetlenségeket magunk mögött hagyva csak a jó dolgokkal foglalkozhatunk!

2013.06.