hüvelyfolyás hüvelyfertőzés lactofeel

Bakteriális vaginózis

Magyarországon a nők mintegy 20%-a, más becslések szerint minden nő élete folyamán minimum 1-szer találkozik ezekkel a kellemetlen tünetekkel; rendellenes folyás, zavaró szag, kellemetlen (diszkomfort) érzés. Ezt a tünetegyüttest bakteriális vaginózisnak (BV) nevezik. A BV a hüvely leggyakoribb betegsége, amelyet a hüvely természetes baktérium-egyensúlyának megváltozása okoz.

Bakteriális vaginózis – a leggyakoribb hüvelyfertőzés (TV interjú)

Mi okozhatja a BV-t?

Számos tényező okozhat BV-t, többek között:
– az elhúzódó menstruációs vérzés (amely a pH-szintet emeli)
– méhen belüli fogamzásgátló eszközök (spirál), hüvelygyűrű (amelyek a protein szintet emelik, és így teremtenek ideális körülményt a „káros” baktériumok elszaporodásához)
– gyakori irrigálás (amely a „káros” baktériumokkal együtt kimossa a tejsav-baktériumokat is)
– illatosított intim higiéniás szerek használata
– gyakori szexuális együttlét gumi óvszer nélkül (a spermium lúgos, így megemeli a hüvely pH-szintjét)
– antibiotikum-kezelés.

Fontos megjegyezni, hogy a BV nem függ a személyi higiénétől.
Nem szexuális úton terjedő betegség!
A BV szexuálisan nem aktív nőknél is kialakulhat.

Milyen tünetek utalnak arra, hogy BV-m van?

A BV fő tünete rendszerint a szürkésfehér folyás, amelynek gyakran kellemetlen, halra emlékeztető szaga van. A folyás intenzívebbé válik a menstruációt és a szexuális együttlétet követően, a kellemetlen szag pedig a szexuális együttlét közben válik még észrevehetőbbé. Egyéb jel a hüvelyi diszkomfort érzés és irritáció.

Sok esetben azonban a BV nem okoz tüneteket!

Mi történik, ha nem kezelem a BV-t?

Az újabb kutatások azt mutatják, hogy a hüvely fertőzések elleni védelme lecsökken BV-ben, és ez megnöveli a HIV (az aids vírus), és egyéb szexuális úton terjedő fertőzések kockázatát, továbbá emelkedik a kismedencei gyulladások előfordulásának valószínűsége. Várandós nőknél a BV jelentős komplikációt okozhat: vetélés, koraszülés, korai burokrepedés.

A szövődmények előfordulásának valószínűsége a nőgyógyászati műtéten átesett nők körében is magasabb.

Hogyan szokták kezelni a BV-t?

– Orvos által felírt antibiotikum tablettával vagy hüvelykrémmel. Néhány héttel az antibiotikum kezelés után azonban sok nőnél visszatérnek a BV tünetei.
– Laboratóriumból származó lactobacillus kultúrákat tartalmazó készítményekkel. Hosszantartó hatásuk sok esetben megkérdőjelezhető, mert ezen baktériumok nem képesek jól megtapadni a hüvely falán, és ezért tartós védőhatást nem nyújtanak.
– Lactofeel hüvelygél alkalmazásával, amely alkalmas mind a BV kezelésére, mind megelőzésére.
Tejsav tartalmával azonnal visszaállítja a hüvely természetes pH-ját, savasságát; glikogén tartalmával pedig elősegíti a normál baktériumok megfelelő szaporodását.
A normál pH-szint és a tápanyagul szolgáló glikogén biztosításával, a védő hatású tejsav termelő baktériumok szaporodnak, és ezzel visszaáll a hüvely természetes baktérium egyensúlya. Enyhülnek, megszűnnek a kellemetlen panaszok: a rendellenes folyás, a zavaró szag, a diszkomfort érzés.
A Lactofeel hüvelygél biztonságossága és hatásossága klinikai vizsgálatok által igazolt.
A Lactofeel könnyen alkalmazható. Várandósság, szoptatás alatt is használható, de ha terhesség alatt hüvelyfertőzésre gyanakszik, forduljon szakorvoshoz.

Mit tehetek, hogy ne újuljon ki a BV?

Számos nő a BV tüneteinek kiújulását tapasztalja pl. hosszan elhúzódó menstruáció vagy antibiotikum-kezelés után. A Lactofeel hüvelygél a hüvely természetes pH-jának fenntartására is alkalmazható, és így segít megelőzni a BV kiújulását.

A Lactofeel hüvelygél alkalmazása

Kezelés
A BV kezelése, a kellemetlen szag, a rendellenes folyás, a kellemetlen érzés megszüntetése: napi 1 tubus 7 napig
Fenntartás és megelőzés
A természetes pH-egyensúly fenntartásához, és a tünetek kiújulásának megelőzéséhez: 1-2 tubus hetente
A pH-szint fenntartásához antibiotikum-kezelés során: napi 1 tubus a kezelés végén, 4-5 napig
Ha a tünetek kiújulását tapasztalja a menstruációja környékén: napi 1 tubus a menstruáció végén, 1-2 napig
A BV kezelés és megelőző, fenntartó terápia eredményességéről a patikákban megvásárolható „Ujházy Kenetdiagnosztika” segítségével, az Ön által vett kenetből végzett vizsgálat révén is meggyőződhet (www.ujhazy.hu/mikroszkop.htm).